Cimnastik (Jimnastik) sporunda yeniyseniz veya diğer jimnastikçilerle rekabet etmeye hazır değilseniz, aşağıdaki temel cimnastik hareketlerini uygulayarak cimnastik sporunu keşfetmeye başlabilirsiniz. Cimnastik yapmak için bu hareketlerin çoğunun oluşturulması gerektiğini unutmayın. Kolay jimnastik dersleri ile başlayarak giderek daha fazla akrobatik jimnastik hareketini uygulayabilirsiniz. Ayrıca geniş bir ısınma ve esneme programı ile antrenmana başlamak çok önemlidir. Yeterince esnek ve kuvvetli siz esnek oluncaya kadar herhangi bir akrobatik hareket yapmayı denemeyin. Hareketleri uygularken mayo ya da tayt gibi rahat hareket edebileceğiniz kıyafetler giymeye çalışın.
1 – Öne takla : Vücudun zemin yüzeyi boyunca döndürüldüğü basit bir ileri yuvarlanma.
2 – Kartal – Spakat : Basit tanımıyla kartal bacakların yana açılarak uygulandığı esneme çalışmasıdır. Spakat (şpakat) ise bacakların öne arkaya açılması ile ortaya çıkan esneme hareketidir. Amaç her iki esneme hareketinde de bacakların tamamının zemine temas etmesidir. Yumuşak bir zemin ya da bir cimnastik minderi üzerinde uygulanabilir.
3 – Vücut tutuşu : Cimnastik sporunun en önemli detaylarından biridir. Cimnastikte vücut tutuşu çalışmaları akrobatik hareketlerin daha kolay ve doğru öğrenilmesi için çok önemlidir. Bir yarım Plank duruşunda sırt hafif yuvarlanmış mide içeriye çekilerek çalışılır. Bu statik duruşa cimnastik sporunda “GURBET” & “GORBET” de denir.
4 – Amut : Doğru bir amut cimnastik sporunun her şeyidir. Asla sadece ellerin üstünde durmak değildir. Doğru ve teknik bir amut yapmak için amut ile ilgili makalemizi okumanızı tavsiye ederiz. Okumak için BURAYA TIKLAYIN
5 – Atlama masasında Überşlak : Tam olarak koşu ile başlayan bir tramplen ya da trampolin kullanılarak sıçramak suretiyle atlama masasının üstüne amut yapmak ve bitiriş minderine ayak üstü gelme hareketidir. Bir çok beceriyi tek bir harekette toplar. Atlama masası için temel harekettir.
6 – Flik Flak Hareketi : Kısaca flik flak hareketi için doğru pozisyondan geriye doğru sıçrayarak kollara dayanışa geçilmesi ve dairesel hareketi tamamlayıp tekrar ayakların üstüne gelinmesi diye özetlenebilir. Teknik bir harekettir. Doğru çalışma ve öğrenme drillerini sitemizde bulabilirsiniz. Yer aletinde zor grup hareketleri yapmadan önce hazırlayıcı ve hızlandırıcı niteliktedir.
7 – Kartvil : Kartvil hareketi yer aletinde flik flak ya da salto grubu hareketlerin ön hareketidir. Doğru uygulanan kartvil hareketi daha zor cimnastik hareketlerinin temelini oluşturur.
8 – Tek ayak üzerinde dönüşler : Yer ve denge aletinde başlı başına bir cimnastik hareketi olsalarda burgulu saltolar için önemli bir alt yapı çalışmasıdır.
9 – Spakat sıçraması : Esneklik ve patlayıcı kuvvetin birlikte uygulandığı, bir çok dans elemanının temel hareketidir.
10 – Barda sallantı : Cimnastik sporunun en önemli detaylarındandır. Doğru pozisyonlarda doğru vuruşlara erken yaşlarda cimnastikçiye öğretilmelidir.