Geri Köprü Hareketi
Geri köprü hareketi nedir?
Geri köprü hareketi cimnastik (Jimnastik) sporunun temel hareketlerinden biridir. Temel cimnastik (jimnastik) eğitim devresinde fiziksel olarak cimnastik yapmaya hazır olan cimnastikçilerin mutlaka deneyimli antrenörler tarafından yardım edilerek çalışılması gerekir. Tanım olarak “ayaktan köprü duruşuna gelen bir cimnastikçinin ayak hareketinin devamıyla tekrar ayaklarının üstüne gelmesi” şeklinde özetlenebilir.
Geri köprü hareketi nasıl yapılır?
Geri köprü hareketi de diğer cimnastik (Jimnastik) hareketleri gibi adım adım hareket hazırlık safhasından sonra yapılmalıdır. Ama en önemlisi sporcuyu fiziksel olarak hareketi uygulamaya hazır hale getirmektir.
- Geri köprü hareketini yapmak için gereken omuz, kalça, bel ve karın (kas) esnekliğini temel esneklik çalışmalarıyla arttırmak.
- Geri köprü hareketini yaparken kollara doğru ve güneli bir dayanma sağlamak için gerekli kuvvet-dayanma çalışmalarını uygulamak.
- Cimnastikçinin geri köprü hareketinin tamamına hakim olabilecek koordinasyon çalışmalarını tekrarlamak
Geri köprü hareketinin basamaklaması
Geri köprü hareketini öğrenen bir jimnastikçi önce köprü hareketini doğru ve vücut açılarını noksansız olarak yapabiliyor olması gerekir. Cimnastikte köprü hareketi ile ilgili yazımızı BURAYA tıklayarak okuyabilirsiniz.
- Cimnastikçi başlangıçta ayakları açık bir şekilde köprüye düşer (iner) kollarına tam ver gergin dayanma sağlanmalıdır. İlk başlarda antrenörü sırtından cimnastikçiye yardım etmelidir. Bazen cimnastikçinin zemine değil daha yüksek bir mindere inmesi gerekebilir.
- Cimnastikçi köprüden ayağa kalkmayı öğrenir. İki ayağıda yere basacak şekilde ayakları yana açık olabilir.
- Cimnastikçi yere yatarak köprü yapar (ayaktan inmez). Daha sonra ayaklarını yüksek bir mindere basar. Antrenör yardımı ile tek bacağını savurup vücüdunun diğer tarafına geçirmeye çalışır. Antrenör kendi başına yapabileceğine inandığında cimnastikçiyi yavaş yavaş yalnız bırakır.
- Cimnastikçi tek ayağını öne uzatarak geri köprü hareketini antrenörü yardımıyla yapar. Antrenör kendi başına yapabileceğine inandığında cimnastikçiyi yavaş yavaş yalnız bırakır.
Geri köprü yaparken dikkat edilecek hususlar
- Köprü ve türevi hareketler asla çok uzun süre ve çok fazla tekrarla yaptırılmaz.
- Ayaktan köprüye gelişlerde (düşüşlerde) yeni cimnastikçiler mutlaka antrenör yardımı ile hareketi uygulamalıdır.
- Geri köprü hareketinde sporcuya hareket tamamlanmazsa yana dönerek ayağa kalkmasının sakatlayıcı olduğu öğretilmelidir.
- Yardımcı malzeme olarak cimnastikçiye zarar vermeyecek jimnastik malzemeleri kullanılmalıdır.