Yunus Takla Hareketi
YUNUS TAKLA :
Öne yunus takla bağlantısı, takla öncesi bir uçuş dönemi olan ve takla ile sonlanan
koordinasyonu zor bir harekettir.Uçuş dönemi, ellerin yere temasına kadar olan devredir, bunu ellere dayanma ve öne takla hareketi izler.
ÖN ÇALIŞMALAR VE YARDIM
a. Bacakları Yükselterek öne taklaya giriş: Bir duvara veya duvar parmaklığına sırt dönülerek yerde düz cephe pozisyonuna gelinir.Daha sonra ayaklar parmaklığın 1. basamağına basar ve eller üzerinde geriye doğru yürüyerek, bacaklar parmaklıkta gittikçe amuda doğru yükseltilir ve öne taklaya girilir.Yardımcı bacaklardan tutarak yükseltilmesine ve taklaya girişe yardımcı olur.
b.Tramplenden sıçrayarak taklaya giriş: Diz yüksekliğinde, emniyetli ve kolayca yuvarlanmayı sağlayacak bir yumuşak minder düzeneği hazırlanarak ön tarafına bir sıçrama tahtası (tramplen) koyulur.Kısa bir koşudan sonra tramplenden yapılan sıçrama ile hazırlanmış olan düzeneğe uçuşlu öne takla yapılır.Bu harekette, yetersiz uçuş veya koordinasyon bozukluğu tipik hatalardır.Bu hatalar çok tekrar yöntemiyle düzeltilebilir.Takla girişinde ense yerine sırta geliş sonucunda dizlerin buruna veya yüze çarpması ile ortaya çıkabilecek tehlikelerden korunmak için, başlangıç çalışmalarında dizler bükülerek bacaklar yanlara açılabilir.
Yardımcı ,tramplenle minder arasında durur sıçrama sırasında bacaklardan ve göğüsten kaldırarak harekete yardımcı olur.